- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Urząd
- Aktualne wydarzenia
- Niedaleko pada jabłko ...
Niedaleko pada jabłko od jabłoni!
Przyjdź i sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o tradycyjnym, polskim jabłku. Już 16 października o godzinie 18.00 odkryjemy sekrety polskiego, jesiennego sadu!
Restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny w ramach projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”. Tym razem AfreeKANA zaprezentuje jabłka pod różną postacią.
Choć jabłko jest bardzo popularne i w zasadzie dostępne przez cały rok, to właśnie jesienią dojrzewają jego najsmaczniejsze odmiany. Szara reneta, lobo, antonówka, papierówka, rubin, czy ligol – wszystkie mają wiele postaci, pod każdą pokazują inne oblicze – najpiękniejsze w czasie złotej polskiej jesieni, gdy sady kuszą jabłoniami, uginającymi się pod ciężarem owoców.
- Soczyste, chrupkie, doskonałe surowe, jak i pieczone. Słodko-kwaśny smak jabłka, sprawia, że świetnie sprawdza się ono jako dodatek do mięs, w sałatkach, surówkach, czy jako składnik deserów i popularnych u nas ciast. We wszystkich odsłonach smakuje fantastycznie. Jabłko może być również przetwarzane na galaretki, musy, soki czy po prostu ususzone – w takiej postaci będzie idealne do wieczornego podgryzania przy czytaniu książki lub przed telewizorem – zachęca do udziału w spotkaniu miłośników kuchni Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca „Gotowanie w AfreeKANIE” i dodaje:
- Tajniki i symbolikę tego królewskiego owocu odkryjemy już 16 października. Uczestnicy otrzymają również przepisy na moje ulubione potrawy z jabłkami, dowiedzą się, jak najłatwiej przygotować dowolny drób z dodatkiem jabłek, a także pyszny i prosty deser, idealny na jesienną chandrę. Podczas pokazu przedstawimy alternatywę dla tradycyjnej szarlotki.
Każdy, kto 16 października o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje potraw z jabłkami w roli głównej a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji
i degustują przygotowane specjały.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.
powrót
- 26
- kwietnia 2025Sobota
- 11oCTeraz
- 12oCJutro
- 17oCPojutrze