Niedaleko pada jabłko od jabłoni!

Poleć znajomym
 

Przyjdź i sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o tradycyjnym, polskim jabłku. Już 16 października o godzinie 18.00 odkryjemy sekrety polskiego, jesiennego sadu!

Restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na nieodpłatny pokaz kulinarny w ramach projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”. Tym razem AfreeKANA zaprezentuje jabłka pod różną postacią.
Choć jabłko jest bardzo popularne i w zasadzie dostępne przez cały rok, to właśnie jesienią dojrzewają jego najsmaczniejsze odmiany. Szara reneta, lobo, antonówka, papierówka, rubin, czy ligol – wszystkie mają wiele postaci, pod każdą pokazują inne oblicze – najpiękniejsze w czasie złotej polskiej jesieni, gdy sady kuszą jabłoniami, uginającymi się pod ciężarem owoców.


- Soczyste, chrupkie, doskonałe surowe, jak i pieczone. Słodko-kwaśny smak jabłka, sprawia, że świetnie sprawdza się ono jako dodatek do mięs, w sałatkach, surówkach, czy jako składnik deserów i popularnych u nas ciast. We wszystkich odsłonach smakuje fantastycznie. Jabłko może być również przetwarzane na galaretki, musy, soki czy po prostu ususzone – w takiej postaci będzie idealne do wieczornego podgryzania przy czytaniu książki lub przed telewizorem – zachęca do udziału w spotkaniu miłośników kuchni Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca „Gotowanie w AfreeKANIE” i dodaje:
- Tajniki i symbolikę tego królewskiego owocu odkryjemy już 16 października. Uczestnicy otrzymają również przepisy na moje ulubione potrawy z jabłkami, dowiedzą się, jak najłatwiej przygotować dowolny drób z dodatkiem jabłek, a także pyszny i prosty deser, idealny na jesienną chandrę. Podczas pokazu przedstawimy alternatywę dla tradycyjnej szarlotki.

 

Każdy, kto 16 października o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje potraw z jabłkami w roli głównej a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji
i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

 

 

powrót
  • 26
  • kwietnia 2025Sobota
Imieniny: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena
Pogoda:
  • 11oCTeraz
  • 12oCJutro
  • 17oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka