Wiosa w AfreeKANIE

Poleć znajomym
 

AfreeKANA  zaprasza serdecznie mieszkańców miasta na spotkanie w ramach projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”. Kwietniowy pokaz kulinarny zaplanowano 16 kwietnia o godz. 18.00. W czasie wieczoru smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentuje Gościom przysmaki pachnące wiosną, czyli menu na długi weekend majowy.

 

AfreeKANA zachęci, by definitywnie pożegnać zimowe menu i powitać wiosnę, która coraz śmielej puka do naszych drzwi, pójść na spacer po lesie lub parku, a następnie zainaugurować wiosenny, kulinarny sezon na tarasie lub podczas pikniku.
- Choć kalendarzową wiosnę przywitaliśmy już jakiś czas temu, na ciepłe dni przyszło nam cierpliwie poczekać, a wiosnę w pełnej krasie mamy nadzieję ujrzeć w czasie weekendu majowego. Właśnie wtedy czas przeorganizować naszą kuchnię, tak by serwowane dania były iście kolorową ucztą, złożoną ze składników, które komunikują nam, że już niedługo będzie jeszcze cieplej i jeszcze barwniej. Jednak, choć wiosna budzi w nas optymizm i daje mnóstwo pozytywnej energii, również do kuchennych eksperymentów, nie przesiadujmy w kuchni zbyt długo. Cieszmy się słońcem i świeżym powietrzem. Korzystając z długiego majowego weekendu wyjdźmy z domu, by obcować z naturą, a zamiast domowego obiadu zabierzmy ze sobą piknikowe kosze, pełne pachnących wiosną przysmaków, lub wyjdźmy na spacer, a po powrocie rozpocznijmy sezon na tarasie albo w ogrodzie – zachęca Barbara Surmacz-Dobrowolska, która prowadzi projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” i dodaje:
- W czasie wiosennych weekendów doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, oryginalne pyszne kanapki z pastami lub wiosennym twarożkiem z ziołami, rozmaite warzywne przekąski, okraszone dipami czy owocowe desery. Idealnym zestawem na tę okazję może być włoska bułka z pastą rybną i radicchio oraz hiszpańskie gazpacho, które z przyjemnością zjemy zarówno na pikniku, jak i wygrzewając się na leżaku w ogrodzie. A jak je przygotować dowiedzą się Państwo już w najbliższy poniedziałek podczas kolejnego „Gotowania w AfreeKANIE”.

Każdy, kto 16 kwietnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, skosztuje przysmaków pachnących wiosną, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.

Wstęp i udział nieodpłatny!
 

powrót
  • 25
  • kwietnia 2025Piątek
Imieniny: Kaliksta, Ewodia, Markusław, Jarosław, Ewodiusz
Pogoda:
  • 11oCTeraz
  • 12oCJutro
  • 12oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka