- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Urząd
- Aktualne wydarzenia
- Skarby jesiennej ...
Skarby jesiennej spiżarni w Kanie
Restauracja AfreeKANA zaprezentuje w czasie najbliższego spotkania, w ramach projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”, skarby z jesiennej spiżarni. Organizatorzy zapraszają serdecznie miłośników kulinarnych przygód do restauracji w budynku KANY, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu już 18 października o godz. 18.00.

Pojawi się wszystko to, z czym rychło przyjdzie nam się rozstać: świeże śliwki, gruszki, jabłka, orzechy. Pieczołowicie przygotowane przetwory, okraszone smakiem wanilii, goździków, cynamonu i imbiru, kuszące kolorami i zapachami przywołają na myśl letnie chwile. Jednak prawdziwą gwiazdą wieczoru będzie śliwka węgierka.
- Rozmaite odmiany śliwy goszczą u nas przez całe lato. Jednak gwiazdą jesieni pozostaje maleńka, o lekko wydłużonym kształcie i pięknej granatowej barwie – śliwka węgierka, która nieodmiennie kojarzy się ze smakami dzieciństwa: z polanymi roztopionym masłem knedlami i prawdziwymi śliwkowymi powidłami. Jednak można z niej wyczarować dużo więcej. Węgierka doskonała jest zarówno do deserów, ciast, jak i potraw wytrawnych. Przede wszystkim jako towarzyszka rozmaitych mięs, tak świeża, marynowana jak i suszona. Służy również do otrzymywania nalewek i śliwowicy. Węgierki, jak większość śliwek, zawierają dużo pektyn, dlatego idealnie nadają się na powidła i inne słodkie przetwory, które zimą świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników czy racuchów lub po prostu element codziennego śniadania. To właśnie pomysł na pyszne, słodkie śniadanie przedstawimy w najbliższy wtorek – przybliża temat Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca kulinarny projekt „Gotowanie w AfreeKANIE”.
Restauracja AfreeKANA zaprezentuje w czasie wieczoru kulinarnego autorski przepis na śliwkowe mufinki, które w towarzystwie aromatycznej herbaty lub rozgrzewającego kakao sprawdzą się zarówno jako śniadanie i podwieczorek.
Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny.
W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu
41-200 Sosnowiec, ul. Legionów 10
tel. 032/ 363 10 30
www.kana.sosnowiec.pl
- 24
- kwietnia 2025Czwartek
- 20oCTeraz
- 11oCJutro
- 13oCPojutrze