Staże Gastronomika w krajach UE

Poleć znajomym
 

 

W sobotę 27 września po czterotygodniowej praktyce wraca z Walencji (Hiszpania) grupa trzecioklasistów z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego. Ich praca w hotelach dobiega powoli końca, odbyli krajoznawcze wycieczki, nawiązali nowe znajomości, podnieśli swoje zawodowe kwalifikacje. Szansę pracy w zagranicznych hotelach otrzymała piętnastoosobowa grupa uczniów klas kształcących w zawodach: hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej.


Również w sobotę do Portsmouth w Anglii wyrusza na cztery tygodnie kolejna grupa uczniów.
Dziesiątka stażystów przygotowuje się do wykonywania zawodów: technika żywienia i usług gastronomicznych oraz kelnera. Dodatkowym atutem tego wyjazdu jest kontakt  z językiem angielskim w jego naturalnym środowisku.

Wyjazdy są częścią projektu: Dobra praktyka - lepszy start w przyszłość. Każdy uczestnik takiej praktyki otrzymuje międzynarodowy certyfikat Europass Mobility. Jest to dokument poświadczający zdobycie dodatkowych kwalifikacji zawodowych - mile widziany przez pracodawców w kraju i zagranicą. Obie grupy uczniów zostały starannie przygotowane do pobytu w obcym środowisku zawodowym: uczestnicy ukończyli dodatkowe kursy językowe, zapewniono im przygotowanie kulturowe oraz pedagogiczno-psychologiczne.

Jak wynika z relacji członków poprzednich grup, taki system przygotowań zapewnia młodzieży komfort psychiczny. Mogą swoje tzw.pięć minut  w Europie wykorzystać do maksimum: kształtować nowe umiejętności i zdobywać dodatkowe atuty potrzebne podczas poszukiwania dobrej pracy  w niedalekiej przyszłości.


 

powrót
  • 26
  • kwietnia 2025Sobota
Imieniny: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena
Pogoda:
  • 7oCTeraz
  • 12oCJutro
  • 17oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka