- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Miasto
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
- Warszaty kulinarne dla ...
Warszaty kulinarne dla uczniów
Wykorzystanie nowalijek przy kreowaniu i sporządzaniu potraw było tematem warsztatów gastronomicznych, które odbyły się 5 czerwca w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim wchodzącym w skład CKZiU, ul. Grota-Roweckiego 64.

Zajęcia prowadził Adrian Lukoszek – szef kuchni w sosnowieckiej restauracji Magiel Kulinarny. Uczniowie pracowali nad przygotowaniem m. in. zupy ze świeżego ogórka z serem pleśniowym i prażoną dynią oraz polędwiczek wieprzowych nadziewanych rabarbarem, z sosem anyżowo – winnym. Ciekawostką było zapoznanie się z recepturą kuchni molekularnej pozwalającą na sporządzenie kawioru z truskawek.

Restauracja Magiel Kulinarny była głównym sponsorem produktów wykorzystanych do przygotowania potraw. Dzięki życzliwości Adriana Lukoszka młodzież mogła obserwować, jak powstają ciekawe dania, wypróbować swoje umiejętności i zdobyć nowe doświadczenia.

powrót
- 5
- listopada 2025Środa
- 3oCTeraz
- 11oCJutro
- 11oCPojutrze











