- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Miasto
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
- Podsumowano staże w ...
Podsumowano staże w Anglii i Hiszpanii

W Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim podsumowano kwietniowe praktyki w Portsmouth i Walencji .
O opinie na temat przedsięwzięcia zapytano uczniów oraz rodziców. Zainteresowani wyrazili swoje zadowolenie z przebiegu praktyk. Podkreślano, że młodzież została bardzo dobrze przygotowana do wyjazdu. Kursy językowe, przygotowanie pedagogiczno-psychologiczne oraz kulturowe przyczyniły się do zmniejszenia stresu związanego z wyjazdem z kraju i rozłąką z rodziną.
Uczniowie przedstawili prezentacje z pobytów obu grup, opowiedzieli o swoich wrażeniach. Relacjonowali wydarzenia związane z pracą, z pasją opowiadali o wycieczkach, w których uczestniczyli.
Uczestnicy zostali zapytani, co chcieliby zmienić w przebiegu praktyk, gdyby mogli w nich uczestniczyć ponownie. Jednak i rodzice, i młodzież byli zgodni co do dobrej organizacji, miłej atmosfery oraz wielkiej użyteczności odbytego stażu. Nie widzieli potrzeby wprowadzania zmian w przygotowaniach i przebiegu praktyk.
Uczniowie zostali wysoko ocenieni przez zagranicznych pracodawców. We wszystkich hotelach i restauracjach stażyści wykazali się pracowitością i solidnością. Na co dzień prezentowali profesjonalizm i dojrzałe podejście do obowiązków zawodowych, byli koleżeńscy, wspierali się nawzajem. Młodzież umiała pracować w zespole i nawiązywać przyjazne relacje ze współpracownikami.
Koordynatorzy projektu podziękowali opiekunom obu grup za pomoc i wsparcie udzielone młodzieży podczas czterech tygodni spędzonych z dala od domu i kraju. Druga część spotkania była przeznaczona dla osób, które wyjadą na praktyki jesienią. Spotkanie miało charakter informacyjny. Rodzice uczniów z klas drugich mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat postępów w przygotowaniach do wyjazdów oraz warunków, w jakich ich dzieci będą odbywały swoje praktyki w hotelach Anglii i Hiszpanii.
Spotkanie prowadziły koordynatorki projektu: wicedyrektor Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego pani Halina Mieszczanin oraz pani Jolanta Jurkowska i pani Barbara Kubziakowska.
- 26
- kwietnia 2025Sobota
- 13oCTeraz
- 12oCJutro
- 18oCPojutrze