Warszaty kulinarne dla ucznióww

Poleć znajomym
 

 

Owoce morza w gastronomii i na co dzień - to temat kolejnych warsztatów gastronomicznych, które odbyły się 12 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim przy CKZiU w Sosnowcu z siedzibą przy ul. Grota Roweckiego 64.

Zajęcia prowadzone były przez szefa kuchni -  Grzegorza Sabę z restauracji „Moja Pasja” w Sosnowcu

("Moja Pasja" i Firma Handlowa „ WERONIKA” Z Mszany Dolnej zapewniły wszelkie potrzebne podczas warsztatów produkty).

 

Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, jaka jest dostępność owoców morza na polskim rynku oraz zapoznali się z ich oznaczeniami handlowymi. Poznali możliwości wykorzystania tych produktów i techniki przygotowywania dań. Nauczyli się, jak należy dokonywać obróbki wstępnej.

 

Szef kuchni zademonstrował przygotowanie wielu dań: krewetek black tiger w sosie z czerwonego pieprzu i świderków zapiekanych parmezanem, małży nowozelandzkich w sosie winno - śmietanowym, małży św. Jakuba w winie, tagliatelle z kalmarami, ośmiornic duszonych w rozmarynie, paelli z owocami morza,frutti di mare w tempurze.

To kolejne ciekawe warsztaty kulinarne organizowane w szkole. Zajęcia z pewnością poszerzyły zawodowe horyzonty przyszłych kucharzy o receptury na dania wykwintne, przygotowywane w lokalach wysokiej klasy.

 


 

powrót
  • 26
  • kwietnia 2025Sobota
Imieniny: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena
Pogoda:
  • 14oCTeraz
  • 12oCJutro
  • 18oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka