Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomicznej – trzecia w województwie

Poleć znajomym
 

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomicznej – trzecia w województwie

Uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 4 Gastronomicznej CKZiU w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64 kształcący się w zawodzie kucharz - Łukasz Kiczor i Paweł Szymański zajęli wysokie , trzecie miejsce w konkursie „Kuchnia regionu śląskiego bez tajemnic.”


II edycja Konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych z regionu śląskiego odbyła się 19 czerwca w Expo Silesia w Sosnowcu. W skład jury konkursu wchodzili utytułowani szefowie kuchni, m. in. Waldemar Hołówka, Mirek Drewniak oraz Wiesław Bober.


Uczestnicy mieli na wykonanie swego kulinarnego dzieła jedynie 60 minut. Ocenie podlegały: przygotowanie stanowiska pracy, bezpieczeństwo i higiena pracy, technika wykonania potraw, kompozycja potraw, walory organoleptyczne oraz sposób podania, aranżacja talerza. Nagrody dla uczestników to, oprócz pucharów, sprzęty niezbędne w pracy kucharza: nóż szefa kuchni, bluza z zapaską, a także książki kulinarne i portfele.


Wysoko ocenione danie uczniów to efektowny i wykwintny w smaku, a zarazem lekki i zdrowy filet z suma w ziołach na placuszkach jaglanych, ze szpinakiem i spaghetti marchewkowo - ogórkowym, z sosem maślano - kawiorowym.
 

powrót
  • 16
  • sierpnia 2025Sobota
Imieniny: Ambroży, Emil, Roch, Domarad, Eleuteria
Pogoda:
  • 28oCTeraz
  • 23oCJutro
  • 20oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka