- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Miasto
- Aktualne wydarzenia
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomicznej – trzecia w województwie

Uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 4 Gastronomicznej CKZiU w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64 kształcący się w zawodzie kucharz - Łukasz Kiczor i Paweł Szymański zajęli wysokie , trzecie miejsce w konkursie „Kuchnia regionu śląskiego bez tajemnic.”
II edycja Konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych z regionu śląskiego odbyła się 19 czerwca w Expo Silesia w Sosnowcu. W skład jury konkursu wchodzili utytułowani szefowie kuchni, m. in. Waldemar Hołówka, Mirek Drewniak oraz Wiesław Bober.
Uczestnicy mieli na wykonanie swego kulinarnego dzieła jedynie 60 minut. Ocenie podlegały: przygotowanie stanowiska pracy, bezpieczeństwo i higiena pracy, technika wykonania potraw, kompozycja potraw, walory organoleptyczne oraz sposób podania, aranżacja talerza. Nagrody dla uczestników to, oprócz pucharów, sprzęty niezbędne w pracy kucharza: nóż szefa kuchni, bluza z zapaską, a także książki kulinarne i portfele.
Wysoko ocenione danie uczniów to efektowny i wykwintny w smaku, a zarazem lekki i zdrowy filet z suma w ziołach na placuszkach jaglanych, ze szpinakiem i spaghetti marchewkowo - ogórkowym, z sosem maślano - kawiorowym.
- 16
- sierpnia 2025Sobota
- 28oCTeraz
- 23oCJutro
- 20oCPojutrze