- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
Warszaty kulinarne dla uczniów

Wykorzystanie nowalijek przy kreowaniu i sporządzaniu potraw było tematem warsztatów gastronomicznych, które odbyły się 5 czerwca w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim wchodzącym w skład CKZiU, ul. Grota-Roweckiego 64.
Zajęcia prowadził Adrian Lukoszek – szef kuchni w sosnowieckiej restauracji Magiel Kulinarny. Uczniowie pracowali nad przygotowaniem m. in. zupy ze świeżego ogórka z serem pleśniowym i prażoną dynią oraz polędwiczek wieprzowych nadziewanych rabarbarem, z sosem anyżowo – winnym. Ciekawostką było zapoznanie się z recepturą kuchni molekularnej pozwalającą na sporządzenie kawioru z truskawek.
Restauracja Magiel Kulinarny była głównym sponsorem produktów wykorzystanych do przygotowania potraw. Dzięki życzliwości Adriana Lukoszka młodzież mogła obserwować, jak powstają ciekawe dania, wypróbować swoje umiejętności i zdobyć nowe doświadczenia.
powrót
- 26
- kwietnia 2025Sobota
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|