- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
Zagraniczne praktyki uczniów ZSGH
Walencja stała się dwukrotnie domem dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, którzy w kwietniu 2012 oraz w kwietniu 2013 roku wyjechali na praktyki w hiszpańskich hotelach. Uczniowie przygotowują się do pracy w zawodach: technik hotelarstwa, kelner oraz technik organizacji usług gastronomicznych. W czasie praktyk uczęszczali do klasy trzeciej technikum.

Celem projektu, zrealizowanego w ramach programu Leonardo da Vinci, było wspieranie uczestników kształcenia zawodowego w zdobywaniu i wykorzystaniu wiedzy, umiejętności, kwalifikacji mających ułatwić osobisty rozwój.
Wśród celów operacyjnych kończącego się w czerwcu 2013 projektu należy wymienić m. in.: doskonalenie zawodowe i podniesienie kompetencji, zdobycie nowych umiejętności zawodowych, poznanie metod obsługi konsumenta, poznanie systemów rozliczeń kelnerskich, zapoznanie z dokumentacją obiektów hotelarskich i gastronomicznych, doskonalenie znajomości języka zawodowego, poznanie trendów aranżacji pomieszczeń hotelowych i gastronomicznych.
Projekt posiadał również cel wychowawczy - wykształcenie umiejętności obiektywnego oceniania jakości pracy własnej i członków zespołu. Gościnne hotele, które zechciały przyjąć praktykantów z ZSGH, to: Silken, Ciudad de Valencia, NH Las - Artes, Neptun, Villacarlos, Abashiri, NH Hotel. Uczestnicy starannie przygotowali się do udziału w hiszpańskiej przygodzie. Spośród wielu chętnych uczniów zostali wyselekcjonowani przez szkolną komisję kwalifikacyjną. Koordynatorzy projektu opracowali szczegółowy plan przygotowań, który obejmował: kursy językowe, elementy przygotowania kulturowego oraz spotkania o charakterze treningu psychologicznego. Trening umiejętności interpersonalnych służył zintegrowaniu grupy, której członkowie mieli wspierać się podczas czterotygodniowego pobytu za granicą, z dala od rodziny i znanego środowiska. Uczestnicy pracowali nad takimi trudnymi psychologicznie sytuacjami, jak stres czy konflikty.
Partnerem w projekcie była hiszpańska firma 'Esmovia', dzięki której uczniowie mogli uczestniczyć w ciekawych wycieczkach przybliżających młodzieży kulturę kraju z Półwyspu Iberyjskiego. Uczniowie, przebywający za granicą pod opieką nauczyciela, odbywali praktyki w różnych sektorach hoteli, w zależności od kierunku kształcenia, potrzeb pracodawcy oraz zainteresowań i preferencji praktykanta.Aby korzyść z uczestnictwa w programie była jak największa, a także w celu monitorowania realizacji jego celów, uczniowie byli zobowiązani do prowadzenia dzienników praktyk. Osobiste notatki uczestników wzbogacą zasoby szkolnej biblioteki o autentyczne świadectwa odbytego stażu zagranicznego. Młodzież przygotowała również prezentacje multimedialne i kronikę programu, gdzie można znaleźć fotografie, relacje z działań projektu, opinie i wrażenia uczestników.
Doświadczenia uczestników wyjazdu wzbogaciły ich zawodowy warsztat o umiejętności i obserwacje, które dopełniają kompetencje wykształcone w kraju. Odbiorcy programu mogą się pochwalić uzyskaniem międzynarodowego certyfikatu Europass Moblity. Stanowi on potwierdzenie zdobytych podczas wyjazdu umiejętności praktycznych oraz językowych. Posiadanie takiego dokumentu znacznie poprawia szanse na znalezienie pracy w zawodzie - tak w kraju, jak i w innych państwach Unii Europejskiej.
Po pracy oraz w dni wolne młodzież miała możliwość poznania miasta, jego atrakcji i specyfiki. Na liście ciekawych miejsc odwiedzanych przez uczniów 'Gastronomika' znalazło się m. in. delfinarium oraz muzeum techniki i sztuki. Uczestnicy projektu mogli zobaczyć, usłyszeć i przeżyć pokaz flamenco - muzycznej wizytówki Hiszpanii. Zwiedzili zjawiskowe zamki w sąsiednich miastach: Morelli i Peniscoli.
Pracodawcy chwalili młodzież, a uczniowie nawiązywali serdeczne relacje z pracownikami hoteli. W powyjazdowych ankietach uczniowie należący do obu grup podkreślali korzyści płynące z uczestnictwa w praktykach oraz satysfakcję z zakwalifikowania się do tak ciekawej formy szkolenia.
Trzydziestka młodych ludzi z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich wiele się nauczyła: o hotelu i o restauracji, o gościach miejscowych i z innych krajów. Mogli przećwiczyć komunikowanie się po angielsku oraz hiszpańsku, doświadczyli samodzielnego bytowania w obcym kraju i ... zakochali się w Hiszpanii.
Koordynatorzy projektu oraz dyrekcja Szkoły zapraszają na prezentację efektów praktyk w ramach Projektu Leonardo da Vinci do siedziby ZSGH przy ul. Wawel 1 dnia 24 czerwca o godz. 13.00.
- 25
- kwietnia 2025Piątek
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|