Uczniowskie Inspiracje rozstrzygnięte

Poleć znajomym
 

Uczniowskie Inspiracje rozstrzygnięte

21 kwietnia w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Sosnowcu odbył się II Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”, którego tematem była „Cielęcina i wieprzowina w roli głównej”.Zmagania uczestników obserwowali i oceniali profesjonalni szefowie kuchni oceniając dania brali pod uwagę sposób podania, wykorzystanie surowca oraz zastosowane techniki kulinarne. Po krótkich obradach wyłoniono i nagrodzono zwycięskie drużyny:

 

I miejsce zdobyły Patrycja Bidzińska i Aleksandra Czarnecka z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu, przygotowując: wątróbkę cielęcą z boczniakami oraz policzek wieprzowy z puree ziemniaczano-twarogowym i młodymi warzywami,

 

- II miejsce wywalczyły Weronika Krzkiewicz i Ilona Płonka z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu, serwując: cielęcinę zwijaną z warzywami i sosem malinowym                           oraz polędwiczkę wieprzową w pudrze grzybowym z puree z selera  i buraka oraz karmelizowaną marchewką i sosem miodowym,

- III miejsce zajęli Michał Kowalski i Sara Ulfig z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, którzy wykonali: grasicę cielęcą sous-vide z topinamburem, bobem i kurkami oraz policzek wieprzowy z warzywami, podgrzybkiem i czarnym bzem.

 

Zwycięzcy zostali nagrodzeni pucharami, dyplomami i voucherami na szkolenia. Całemu wydarzeniu towarzyszył pokaz deserów z wykorzystaniem czekolady przegotowany przez nauczyciela z  „Gastronomika”- Dariusza Mączkę.

powrót
  • 25
  • kwietnia 2025Piątek
Imieniny: Kaliksta, Ewodia, Markusław, Jarosław, Ewodiusz
Waluty:
Giełda: