- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
Inspiracje kulinarne w CKZiU

16 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64, odbył się I Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Tematyką wiodącą konkursu były „Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej”. W zmaganiach wzięło udział 8 dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych naszego województwa: z Bytomia, Czeladzi, Dąbrowy Górniczej, Pszczyny, Rudy Śląskiej, Tychów, Zawiercia i drużyna z Sosnowca.
Pracę ekip obserwowało i oceniało jury w składzie: prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego oraz członkowie szefowie kuchni renomowanych restauracji i nauczyciele zawodu branży gastronomicznej.
Ostatecznie w kulinarnych zmaganiach wyłoniono laureatów: I miejsce zdobył Zespół Szkół i Placówek im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu i drużyna w składzie: Patrycja Bidzińska oraz Aleksandra Czarnecka, prezentujące potrawę: „Warzywa z łososiem i jabłkiem oraz cukiniowa rozkosz”, II miejsce wywalczył zespół reprezentantów Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu, w składzie: Klaudia Bobińska i Weronika Krzakiewicz z propozycją potrawy: „Sorbet jarmużowo - miętowy z chipsami z buraka i marchwi w towarzystwie sosu angielskiego”, III miejsce wypracowała drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu, potrawą: „Steki z warzyw, kaszy i grzybów podane na chutneyu z cebuli z bukietem surówek w stylu fusion” autorstwa Daniela Bensz i Arkadiusza Kapica.
Uroczystego wręczenia nagród i dyplomów dokonali: Zastępca Prezydenta Miasta Sosnowca Anna Jedynak, Prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego Paweł Wójcik oraz Dyrektor CKZiU Elżbieta Czernik. Fundatorem nagród dla młodych pasjonatów sztuki kulinarnej z województwa śląskiego był Urząd Miejski w Sosnowcu.
W ramach konkursu odbyły się również warsztaty gastronomiczne „Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej” prowadzone przez szefa kuchni restauracji „Poziom 511” Macieja Musiała.
Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!
powrót- 26
- kwietnia 2025Sobota
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|