Inspiracje kulinarne w CKZiU

Poleć znajomym
 

Inspiracje kulinarne w CKZiU

16 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64, odbył się I Wojewódzki Konkurs  „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Tematyką wiodącą konkursu były „Wariacje kulinarne  z warzywami  w roli głównej”. W zmaganiach wzięło udział 8 dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych naszego województwa:  z Bytomia, Czeladzi, Dąbrowy Górniczej, Pszczyny, Rudy Śląskiej, Tychów, Zawiercia  i drużyna z Sosnowca.

Pracę ekip obserwowało i oceniało jury w składzie: prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego oraz członkowie szefowie kuchni renomowanych restauracji i nauczyciele zawodu branży gastronomicznej.

Ostatecznie w kulinarnych zmaganiach wyłoniono laureatów: I miejsce zdobył Zespół Szkół  i Placówek im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu i drużyna w składzie: Patrycja Bidzińska oraz Aleksandra Czarnecka, prezentujące potrawę: „Warzywa  z łososiem i jabłkiem oraz cukiniowa rozkosz”, II miejsce  wywalczył zespół reprezentantów Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu, w składzie: Klaudia Bobińska i Weronika Krzakiewicz  z propozycją potrawy: „Sorbet jarmużowo - miętowy  z chipsami z buraka  i marchwi w towarzystwie sosu angielskiego”, III miejsce wypracowała drużyna  z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu, potrawą: „Steki z warzyw, kaszy  i grzybów podane na chutneyu z cebuli z bukietem surówek w stylu fusion” autorstwa Daniela Bensz i Arkadiusza Kapica.

Uroczystego wręczenia nagród i dyplomów dokonali: Zastępca Prezydenta Miasta Sosnowca Anna Jedynak, Prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego Paweł Wójcik oraz Dyrektor CKZiU Elżbieta Czernik. Fundatorem nagród dla młodych pasjonatów sztuki kulinarnej  z województwa śląskiego był Urząd Miejski w Sosnowcu.

W ramach konkursu odbyły się również warsztaty gastronomiczne „Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej” prowadzone przez szefa kuchni restauracji „Poziom 511” Macieja Musiała.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!

powrót
  • 26
  • kwietnia 2025Sobota
Imieniny: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena
Waluty:
Giełda: