- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
SP 10 zaprasza na Święto Pieczonego Ziemniaka

2 października w SP 10 przy ul. Reymonta odbędzie się kolejna edycja Święta Pieczonego Ziemniaka. Początek godz. 15.15.
- Święto już na stałe wpisało się w jesienny kalendarz uroczystości szkolnych oraz rodzinnych spotkań organizowanych przez naszą "dziesiątkę" - podkreśla Małgorzata Wierzbicka, dyrektor szkoły.
PROGRAM „ŚWIĘTA PIECZONEGO ZIEMNIAKA”
godz. 15:15 – rozpoczęcie pikniku
godz. 15:20 – artystyczne występy uczniów klas II
godz. 15:45 – artystyczne występy uczniów klas I
godz. 16:00 – taniec /wyk. Julia Kyzioł
godz. 16:15 – artystyczne występy uczniów klas III
godz. 16:30 – występ taneczno-wokalny /Grupa Musicalowa
godz. 16:40 – śpiew /wyk. Kasia i Mirek
godz. 16:55 – wręczenie nagród zwycięzcom konkurencji sportowych
godz. 15:15–17:00 – konkurencje sportowe, spotkania ze Sportowcami, stoisko promocyjne Budżetu Obywatelskiego, warsztaty plastyczno-techniczne „stempelkowe kompozycje”, zabawy w dmuchanym zamku.
Wszystkie atrakcje i emocje piątkowego popołudnia „okraszone” zostaną pyszną kuchnią domową, czyli pieczonkami, żurkiem, kiełbaskami, sałatkami, owocami, ciastami oraz napojami.
Ziemniak jest warzywem, które może „pochwalić się” wieloma nazwami, np.: kompera, kartofel, pyra, barabola, bulba, grula, bulwa, perka. W Polsce ziemniak wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Ziemniaki pojawiły się w naszym kraju za sprawą Jana III Sobieskiego, który sprezentował ukochanej Marysieńce bulwy z cesarskich ogrodów. Początkowo jednak warzywo przyjęto chłodno i nieufnie. Uprawę ziemniaków rozpoczął w Warszawie, w ogrodzie na Nowolipkach, ogrodnik Łuba. W czasach panowania Augusta II, ziemniaki były dostarczane na dwór królewski i dwory magnaterii, przez co bardzo długo traktowano je jako kosztowny przysmak… Dzisiaj ziemniaki, w rozmaitej postaci, goszczą na każdym polskim stole!
powrót
- 29
- kwietnia 2025Wtorek
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|