Wigilia w AfreeKANIE

Poleć znajomym
 

 


Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie wszystkich smakoszy i miłośników kuchni na ostatni w tym roku wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”. W czasie najbliższego spotkania smakoszy, które odbędzie się wyjątkowo w drugi wtorek miesiąca, 10 grudnia o godz. 18.00, organizatorzy zaprezentują tradycyjne potrawy, goszczące na stole, podczas polskiej Wieczerzy Wigilijnej.

Szczególną uwagę restauracja AfreeKANA zwróci na dania wigilijne z różnych stron kraju. Jadłospis wigilijny uświadamia nam nie tylko, jak bardzo rodzima kuchnia jest bogata i różnorodna. Patrząc na świąteczny stół możemy również wywnioskować, gdzie są korzenie rodziny. A że niestety dziś coraz częściej zacierają się regionalne różnice między świąteczną tradycją kulinarną, warto sięgnąć po przepisy naszych babek i prababek, by nie zapomnieć o bogactwach polskiego stołu.
 

- Lokalna tradycja zatraciła się najbardziej w przypadku zup wigilijnych, dlatego właśnie je przypomnimy. Niegdyś każdy region miał swoją oryginalną zupę, podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Na Pomorzu królował barszcz z kluseczkami lub pierożkami z grzybowym nadzieniem, na Podlasiu barszcz z mąki żytniej, zaś w wielkopolskiej tradycji wybierano zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku z jagłami, czy też „więdkę” (zupę z brukwi). Na Opolszczyźnie jadano zamiennie zupę migdałową, grzybową z galuszkami lub fasolową z pieczkami (suszonymi owocami). „Siemieniec”, czyli zupa z siemienia lnianego, była tradycyjną potrawą na podkarpackich wsiach, a podawano ją z pęczakiem. Z kolei na Kresach podawano barszcz z uszkami, zupę rybną lub grzybową. W niektórych domach można było spotkać także zupę migdałową z ryżem i rodzynkami, a zaraz po zupach najistotniejsze były ryby – przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt i przekonuje:  - Dania wigilijne, bez względu na swoje korzenie powinny być tradycyjne, przygotowane zgodnie ze znaną od pokoleń recepturą. Jedynym elementem kolacji wigilijnej, gdzie możemy puścić wodze fantazji i wypróbowywać nowe przepisy, a nawet kilka jednego wieczoru, jest podawany na przystawkę śledź. Cieszy się ogromną popularnością na polskich stolach, a sposobów na jego podanie moglibyśmy z powodzeniem znaleźć tyle, ile dni liczy rok.
 

O tym, że warto poznawać polską kulturę i lokalne tradycje nikogo nie trzeba przekonywać. Podczas najbliższego „Gotowania w AfreeKANIE” odkryjemy zatem różnorodność wigilijnych zup, smakując jedną z nich. Uczestnicy pokazu otrzymają również przepisy na doskonałe wigilijne śledzie!


Każdy, kto 10 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje wigilijnej zupy z wybranego regionu kraju, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Ponieważ projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany  przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

 

 

 

powrót
  • 30
  • kwietnia 2025Środa
Imieniny: Eutropiusz, Bartłomiej, Chwalisława, Lilla, Katarzyna
Waluty:
Giełda: