- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Wiadomości
Wiśniowy zawrót głowy
Restauracja AfreeKANA zaprezentuje wiśnie pod różna postacią. Lipiec, bowiem to najlepszy czas na zbiory tych owoców. Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu. Wstęp i udział nieodpłatny! Każdy, kto odwiedzi restaurację AfreeKANA w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, 16 lipca o godz. 18.00 skosztuje francuskiego deseru z wiśniami.
Prawdziwym królestwem wiśni są kraje wschodniej Azji, gdzie występuje aż 60 gatunków tych owoców. W Polsce uprawiane są 2 – wiśnia karłowata i popularna. Nie umniejsza to jednak roli i zastosowania wiśni.
- Możemy z nich wyczarować najrozmaitsze potrawy, zarówno słodkie: ciasta, desery czy uwielbianą przez dzieci wiśniową zupę, jak również słone: wyborne dania mięsne z królika, drobiu czy wątróbki. Ze względu na swój aromat, drewno wiśni wykorzystywane jest również do wędzenia mięs, a że jest też dość twarde i wytrzymałe, poddaje się obróbce, służy do produkcji mebli – opowiada prowadząca projekt Barbara Surmacz-Dobrowolska i zaprasza:
- Podczas najbliższego „Gotowania w AfreeKANIE” wiśnie zaprezentują swoją słodką stronę. Przygotujemy klasyczne clafouti /czyt. klafuti/, czyli francuskie ciasto - deser z wiśniami.
powrót
- 29
- kwietnia 2025Wtorek
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|