Wiosenny grill AfreeKANIE

Poleć znajomym
 

Restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu /www.afreekana.pl/ zaprasza serdecznie 15 maja /we wtorek/ o godz. 18.00 na spotkanie miłośników kuchni świata w ramach cyklicznego projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”.

 

Tym razem smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentuje Uczestnikom wieczoru kulinarnego alternatywę dla tradycyjnych potraw z wiosennego grilla. AfreeKANA podzieli się pomysłami na niecodzienne dania grillowane i zdradzi sekret smacznego posiłku, przygotowanego w ogrodzie lub na tarasie, niekoniecznie bazującego na dobrze znanych mięsach, czy kiełbasce.

 


- Dzięki prawdziwie letnim temperaturom w najdłuższy majowy weekend wielu Polaków otworzyło sezon na grillowanie. Z ogródków i tarasów zapachniało kiełbaskami oraz mięsem, które nadal króluje w rodzimym grillowym menu. Choć drób czy wieprzowina wydają się monotonne, tak naprawdę można je przyrządzić na wiele smakowitych sposobów, najważniejsza jest bowiem marynata i pomysł – przekonuje Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca „Gotowanie w Afrykanie” i dodaje: - Sam pomysł to jednak dopiero początek, bo na grilla możemy „wrzucić” niemal wszystko, na co mamy ochotę. Warzywa, owoce, sery, pieczywo… Nic nie zastąpi smaku zgrillowanego bakłażana, posmarowanego oliwą z oliwek czy opieczonej na grillu kromki wiejskiego chleba z wędzonym na wolnym ogniu czosnkiem i odrobiną soli. Nie można zapomnieć również o dodatkach, czyli pysznych sałatkach i sosach, dzięki którym z kawałka mięsa uczynimy prawdziwą ucztę dla najbliższych. Dodatkowo, położona na brzegu grilla gałązka rozmarynu lub lawendy wypełni przestrzeń cudownym aromatem.

 


AfreeKANA zachęci w nadchodzący wtorek do kulinarnych eksperymentów z grillem w roli głównej, nie zapominając jednocześnie o bezcennych chwilach na łonie natury, spędzonych z rodziną lub przyjaciółmi. Pojawią się zatem łatwe przepisy na pyszne potrawy, a prym w czasie wieczoru kulinarnego będzie wiodła sałatka z grillowanych warzyw. Nie zabraknie też informacji na temat zwyczajów towarzyszących spotkaniom przy grillu, a prowadząca projekt skonfrontuje europejską tradycję grillowania z tą zza oceanu.

 

Każdy, kto 15 maja o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, skosztuje sałatki z grillowanych warzyw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

 

Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały. Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

 

Wstęp i udział nieodpłatny!

Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu
41-200 Sosnowiec, ul. Legionów 10
tel. 032/ 363 10 30
www.kana.sosnowiec.pl
 

powrót
  • 25
  • kwietnia 2025Piątek
Imieniny: Kaliksta, Ewodia, Markusław, Jarosław, Ewodiusz
Waluty:
Giełda: