Gotowanie w AfreeKANIE!

Poleć znajomym
 

Restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu /www.afreekana.pl/ zaprasza 17 stycznia /we wtorek/ o godz. 18.00 na pierwsze w nowym roku spotkanie miłośników kuchni świata w ramach projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”, które dostarczy odpowiedzi na pytanie, jak kulinarnie urozmaicić karnawałową zabawę, sprawiając, że ta pozostanie na długo w pamięci gości.


Tym razem bohaterem wieczoru będzie granat. Właściwości oraz specyficzna struktura granatu były szeroko wykorzystywane w symbolice sztuki, religii, a nawet polityce. Jego składające się z drobnych cząsteczek wnętrze, ukryte pod twardą skórą, często interpretowano jako symbol zjednoczenia. Wieloziarnistość owocu w wielu kulturach była symbolem płodności, miłości, mądrości i małżeństwa, w chrześcijaństwie to symbol nadziei i odrodzenia, podczas gdy starożytni Chińczycy uważali, iż nasiona granatu symbolizują długowieczność i nieśmiertelność.
- Granaty wykorzystywano w kuchni i medycynie już trzy tysiące lat temu w różnych zakątkach świata. Nie inaczej jest i dziś. Ten piękny i orzeźwiający owoc jest świetnym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Jego kwaskowy, lekko cierpki, a jednak słodki smak, doskonale współgra z grillowanym bakłażanem czy drobiem. Idealnie komponuje się z ostrymi serami – kozim, pleśniowym, a także z sałatami, szczególnie tymi ciemnozielonymi, jak rukola czy rzymska – uatrakcyjnia ich walory smakowe, jak i wizualne (żywo czerwony kolor i piękny połysk). Z soczystych osnówek robi się znany na całym świecie syrop – grenadynę, będącą składnikiem wielu koktajli, którym nadaje kolor i charakterystyczny smak. Wszystko to sprawia, że trudno znaleźć bardziej trafny owoc, by uatrakcyjnić karnawałowe przekąski, sałatki i trunki – dodaje smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” i zaprasza do udziału w spotkaniu.

Każdy, kto 17 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, skosztuje karnawałowych potraw z granatem w roli głównej, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.Spotkania miłośników nietuzinkowej i smacznej kuchni mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka przygoda kulinarna. Goście restauracji otrzymują przepisy do własnej kolekcji i degustują przygotowane specjały. Wstęp i udział nieodpłatny!
 

powrót
  • 24
  • kwietnia 2025Czwartek
Imieniny: Fidelis, Erwin, Horacy, Egbert, Grzegorz
Waluty:
Giełda: