- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
Przyjdź i poznaj smak karnawału
Gotowaniem na sali, bezpłatną degustacją przygotowanego specjału i przepisami na wynos, restauracja AfreeKANA rozpocznie projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” w nowym roku.
Choć Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” realizuje już od 2008 roku, pierwszy raz zdradzi miłośnikom kuchni sekrety karnawałowych przekąsek. Ten wyjątkowy, kulinarny wieczór odbędzie się w AfreeKANIE już 19 stycznia (we wtorek) o godz. 18.00.
- Bożonarodzeniowe emocje opadły i ledwo odpoczęliśmy po wielkim świątecznym obżarstwie, a tu wieczór Trzech Króli rozpoczyna szaleństwo karnawałowe. Od wieków okres poprzedzający czterdziestodniowy post był okazją do objadania się, a na stołach wówczas królowały głównie mięsne potrawy. Ten barwny okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw w każdym kraju świętuje się inaczej, kultywując lokalne tradycje. Osobiście najbardziej odpowiada mi teatralna atmosfera karnawału weneckiego, a i włoskim Fritellom – smażonym na złoto kawałeczkom ciasta królującym na karnawałowych stołach – najbliżej do naszych faworków. Ale karnawał to nie tylko wielkie bale i słodkie pyszności. Ten szczególny czas od reszty kulinarnego roku, głównie podczas domowych przyjęć, wyróżnia wielkość, serwowanych przez panie i panów domu, przysmaków. Czas karnawału to czas niedużych przekąsek, drobiazgów „na ząb”, które przegryzamy gdzieś w międzyczasie burzliwych konwersacji, czy wirowania na parkiecie. To również czas kiedy lampkę tradycyjnego wina podawanego do kolacji zastępujemy barwnymi drinkami i koktajlami oraz szampanem – zaprasza na spotkanie Barbara Surmacz-Dobrowalska, smakosz i kulturoznawca, prowadząca projekt.
AfreeKANA dowiedzie, że przygotowanie wielu drobnych i kuszących swoją wielobarwną formą zakąsek nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. W czasie pokazu powstaną szybkie, efektowne i smaczne łódeczki z cykorii z łososiem oraz przekąski z ciasta francuskiego. Wszystko to pozwoli z fantazją i bez paniki przyjąć nawet niezapowiedzianych wcześniej gości i umili spotkanie ze znajomymi.
Każdy, kto 19 stycznia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY, przy ul. Legionów 10 w Sosnowcu, skosztuje karnawałowych potraw, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.
Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata lub potrawy, nawiązujące do okoliczności uniwersalnej i powszechnie znanej w wielu kulturach.
Wstęp i udział nieodpłatny!
Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA w Sosnowcu
41-200 Sosnowiec, ul. Legionów 10
tel. 032/ 363 10 30
www.kana.sosnowiec.pl
- 9
- kwietnia 2025Środa
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|